Ota elämäsi ohjat ja siivoa liika kiltteys elämästäsi!

mennessä | touko 29, 2020 | Elämänhallinta | 0 Kommenttia

(Julkaisu sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä)

Viime lauantaina oli kaunis ilma ja kirjoitin suunnitelmani mukaisesti blogia. Minulla oli sohvalla lokoisa olo kehräävän kissan vieressä. Juttu luisti ja minulla oli hyvä flow päällä. Sitten tytärpuoleni huikkasi koko perheen pihalle pelaamaan mölkkyä. Taistelin hetken itseni kanssa – ja perhe voitti.

Suljin koneen siltä päivältä ja päätin nauttia aurinkoisesta päivästä pihalla mölkkyä pelaten ja grillaten. Päivä oli oikein mukava ja jatkui perhekaraoken merkeissä pikkutunneille. Tein lauantaille suunnittelemani työt sunnuntaina ja loput maanantai-iltana. Tiistaina olin jo aikataulussa. Eikä minua harmittanut, koska näen tyttöjä vain joka toinen viikonloppu.

Aina kysymyksessä ei ole valinta kahden hyvän välillä. Kuinka usein sinä laittanut oma lempipuuhasi syrjään ja siivonnut muiden sotkuja mielessäsi kiroillen? Kuinka usein olisit mieluummin paennut omien, haaveitasi eteenpäin vievien tehtävien pariin kuin laittanut perheelle ruokaa?

Huomasin taas maanantaina siivoavani yksin perheviikonlopun jälkiä. Ei olisi ollut pakko, mutta en kestä sotkua ympärilläni, jos minun täytyy tehdä töitä. Sanoin illalla miehelleni, että on hänen vuoronsa tehdä ruokaa, koska minä siivosin sotkut. Hän teki kiltisti jauhelihakeiton sillä välin kun minä kirjoitin blogia. Hyvä alku!

Naiset tekevät tutkimusten mukaan edelleen huomattavasti miehiä enemmän kotitöitä. (Kuva: Pixabay)

Kiltit tytöt pääsevät taivaaseen ja jämäkät minne vain

Ei lienee mikään uutinen, että moni suomalainen nainen kärsii kiltin tytön syndroomasta. On vaikeaa sanoa perheelle, työkavereille ja ystäville ei, ettei kenellekään tule paha mieli. Pelkäämme, että ein sanominen tekee meistä hankalia ihmisiä. Eikä hankalista tyypeistä pidetä.

Matkallani parempaan itsetuntemukseen olen opiskellut lukemattomia elämäntaito-oppaita, viimeisimpänä *Jenni Janakan Röyhkeyskoulu-kirjan. Olen tietoisesti päättänyt ottaa itselleni omaa aikaa tavoitteideni eteen työskentelyyn ja tehnyt tiukat aikataulut opiskelulle ja työlle. Opetellut sanomaan ei.

Ja tiedättekö mitä? Ei se siltikään onnistu. Ei lähimaillekaan.

Naisilla on tutkimusten mukaan miehiä suurempi tarve miellyttää muita. Se johtuu siitä, että tyttöjä kasvatetaan olemaan kilttejä ja miellyttämään muita. Pojat saavat helpommin ”olla poikia”. Naiset kokevat, että mukavan tunnelman ylläpitäminen on heidän vastuullaan.

Totuus on, että harva kiltti ja muita miellyttämään pyrkivä nainen saa kiitosta kiltteydestään. Päinvastoin, kiltteyttä aletaan pitää itsestään selvänä ja sitä käytetään surutta hyväksi.

Varsinkin sukujuhlissa naisten roolin näkee selvästi. Milloin olet nähnyt, että keittiössä häärii sukuun kuuluva keski-ikäinen tai vanhempi mies leipomisen, tarjoilun, tiskaamisen tai kukkien kanssa? Yleensä miehet istuvat tai seisovat ryhmissä pihalla tai olohuoneessa seurustelemassa.

Otatko sinäkin helposti vastuuta tilaisuuden sujumisesta, vaikka se ei kuulu tehtäviisi? (Kuva: Pixabay)

Saman ilmiön näkee perinteisemmillä työpaikoilla vieläkin. Muistan entisessä työpaikassani, kuinka silloinen kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja kutsui minua sitkeästi tiedotussihteeriksi, vaikka olin tiedottaja. Sihteerikohteluun kuului myös odotus kahvitarjoilusta ja muista sihteerin tehtävistä. Kieltäydyin niistä kohteliaasti. Jokainen sai kahvinsa ja sämpylänsä sivupöydältä ja kokouksen sihteeri oli vastuussa kokousten sujumisesta.  

Näen vieläkin, miten usein naiset asettuvat täydessä kokoushuoneessa seinustalle. He odottavat kiltisti puheenvuoroa, kun miehet jo möläyttävät mielipiteensä. Monet naiset myös alentavat osaamisensa tyyliin ”tämä nyt on vaan tällainen…”, ”en ollut ihan varma, onko tämä sinne päin, katsotko, pitääkö jotakin korjata?”

Tunnistan tästä itseni, vaikka muuten varma osaamisestani olenkin. Minut on kasvatettu siihen, että itsestään ei saa kuvitella liikoja eikä omaa erinomaisuutta saa tuoda esille. Meidän perheessämme osaamisesta vaiettiin. Kun toin ysiluokan kevätjuhlan jälkeen 9.8 keskiarvon todistuksen ja stipendin kotiin, äiti tuhahti: ”Olisit yhtä hyvä kotitöissä kuin lukemisessa.” Ei puhettakaan kehuista tai todistuksen juhlistamisesta.

Kehutaanko lasta koskaan liikaa? Jos on aihetta, mielestäni ei. Tosin kiltteydestä ja ulkonäöistä ei pitäisi pelkästään tyttöjä kehua, vaan tärkeämpää on kehua osaamisesta, ahkeruudesta, yrittämisestä ja rohkeudesta.

Myönnän, että kun onnistun jossakin, riemuitsen siitä hetken – sitten iskee huijarisyndrooma. Ajattelen, että nyt ehkä onnistui, mutta en oikeasti osaa tätä tarpeeksi hyvin. ”Isommassa viestintätoimistossa tämä varmaan tehtäisi vieläkin paremmin. Minun pitäisi ehkä vielä opiskella aihetta x.”

Duunariperheen kasvatus istuu lujassa, vaikka takana on kymmenkunta tutkintoa.

Jämäkkä tyyppi saa, mitä haluaa 

Minusta on mahtavaa, että naisia opetetaan pitämään puolensa. Täydet pisteet Jenni Janakalle, joka pitää naisille röyhkeyskoulua ja puhuu positiivisen röyhkeyden eli jämäkkyyden puolesta mediassa!

Jos itsetunto on hukassa, kysy puolisoltasi ja ystäviltäsi, missä olet heidän mielestään hyvä. Lisää listaan asiat, joihin olet itsekin tyytyväinen. Laita lista helposti löytyvään paikkaan, missä voit palata siihen, kun usko omaan osaamiseen loppuu. (Kuva: Pixabay)

Puolensa pitäminen on tervettä itsesuojelua. Liika kiltteys muuttuu pitkään jatkuessaan marttyyriasenteeksi. Marttyyreista taas tulee katkeria vanhoja ämmiä. Oma äitini oli pikkupierussa sellainen ja tunnistan välillä itsessäni samoja piirteitä, kun padat ja pannut paukkuen siivoan muiden jälkiä.

Puolensa pitäminen on tervettä itsesuojelua. Klikkaa ja Twiittaa

Nolottaa, miten usein päädyn siivoamaan muiden jälkiä tai joustamaan omista mielihaluistani kaikista hyvistä aikomuksistani huolimatta. Ei pitäisi siivota. Tai siivota ja todeta ystävällisesti, että seuraavalla kerralla homman hoitaa joku muu.

Uskon, että kun me naiset pidämme jämäkästi ja ystävällisesti puolemme, meitä kunnioitetaan enemmän. Siihen kuuluu, ettemme enää käytä puheessamme konditionaalia, vaan että viestimme ja toimimme aktiivissa ja aktiivisesti. Sen sijaan, että selittelemme tekemisiämme, meidän pitää mennä suoraan ja lyhyesti asiaan. Ainakin minä selittelen, miksi en voinut vastata puhelimeen. Miksi ihmeessä?

Jämäkkä tyyppi pitää pöytänsä ja aivonsa järjestyksessä

Kun vaadit muilta käyttäytymiselläsi ja viestinnälläsi kunnioitusta, sinun pitää olla myös sen arvoinen. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että et itsekään jätä omia sotkujasi muiden siivottavaksi. Tämä pätee sekä kotona että työpaikalla.

En tiedä muista, mutta minulle työpöydän siivoaminen jokaisen tehtäväkokonaisuuden jälkeen tarkoittaa, että se tehtävä on nyt konkreettisesti tehty ja pois työpöydältä. On tyydyttävää huomata, miten päivän edetessä kansiot ja muovitaskut katoavat työpöydältä done-mappiin tai laatikkoon. Joku voisi kutsua tätä nipottamiseksi. Minulla se pitää aivot järjestyksessä.

Jämäkkyyttä ja itsekunnioitusta lisää myös oman tilan ottaminen. Jokaisella naisella tulisi olla oma työpöytä tai -tila. Jos töissä ei ole omaa työpöytää, järjestä edes kotiin sellainen tila, jossa voit tehdä töitä, kotiläksyjä, käsitöitä tai mitä ikinä haluatkin. Sohvakin voi olla oma tila!

Missä sinä voit työskennellä rauhassa ja ladata akkujasi? (Kuva: Shutterstock)

Tee työtilastasi tai -pöydästä sellainen, joka innostaa sinua töihin. Hanki riittävästi säilytystilaa, jotta saat turhan roinan siivottua nopeasti laatikkoon tai kaappiin. Uskon vakaasti, että työpöydän epäjärjestys aiheuttaa myös aivoihin epäjärjestystä.

Työpöydän tai -tilan tulee olla myös viihtyisä ja sinun näköisesi. Hanki siihen kukka, itsellesi sopiva valaistus, seinälle joku kiva taulu ja katseen korkeudelle inspiroiva valokuva elämästäsi.

Jos työhuoneessa tai työpöydän ääressä työskentely ei ole sinun juttusi, kokeile työskennellä kahvilassa tai kirjastossa. Jotkut yksinyrittäjät hankkivat työpöydän toimistohotellista, jossa on yhteisiä kahvi- ja taukotiloja. Jotkut, kuten minä, siirtyvät ahdistuksen tai vaihtelunhalun iskiessä kotisohvalle. Tänä keväänä olen luonut hyvin läheisen suhteen sohvaamme – jopa nukahtanutkin sille!

Minusta työtilassa ja jämäkkyydessä on melko pitkälle kysymys samasta asiasta – omasta henkisestä ja fyysisestä tilasta ja omista rajoista kiinni pitämisestä. Niistä kiinnipitäminen ei ole helppoa, mutta tavaksi tullessaan vapauttaa aikaa mielekkäämpään tekemiseen ja sitä kautta elämänhallintaan.

Kerro minulle tarinasi – millä keinoilla sinä otit elämäsi ohjat haltuun? Missä asioissa on vielä opettelemista?

Omassa työtilassa ja jämäkkyydessä on kysymys samasta asiasta – omasta henkisestä ja fyysisestä tilasta ja omista rajoista kiinni pitämisestä. Klikkaa ja Twiittaa

PS. Tiesitkö, että voit ostaa *Röyhkeyskoulu -kirjan myös äänikirjana BookBeatista?

  •  Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana! Etu koskee uusia BookBeat-käyttäjiä.

Lue myös nämä:

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka olen?

Olen Eila Lokka, 47-vuotias viestintäalan yrittäjä, televisiodokumenttialan opiskelija, maalausyrittäjän vaimo ja kahden murkkuikäisen tytön varamamma, joka etsii omaa polkuaan kohti unelmaelämää.

Minulle se tarkoittaa matkailua, paikkariippumatonta (digi)yrittäjyyttä, itsenäistä sisällöntuotantotyötä sekä käsikirjoittamista. Itseni näköistä elämää.

Blogissani kirjoitan matkastani kohti unelmaelämääni ja unelmamatkoistani samalla kun annan matkavinkkejä. Luen myös paljon elämäntaito-oppaita, testaan niiden toimivuutta arkielämässä ja jaan lukijoilleni toimivimpia niistä saatuja ja omia vinkkejä. Lue lisää

Pin It on Pinterest

Sivustomme käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close