Antiikin Rooma ja Pompeji muutamassa tunnissa – 11 vinkkiä nojatuolimatkalle YouTubeen

mennessä | joulu 16, 2020 | Matkailu | 10 Kommentit

Rooma odottaa! Toivottavasti. Nyt kun talven pimeys on alkanut kunnolla painaa päälle, lasken viikkoja maaliskuun Rooman matkaani. Vaikka kysymyksessä on työ- ja opintomatka, en malta odottaa pääseväni tutuille kaduille ja kujille fiilistelemään ja kuvaamaan. Eikä Roomassa ole edes vielä maaliskuussa lämmintä… Toivotaan, että koronatilanne ei siihen mennessä ainakaan pahene!

Aurinkomatkojen Rooman oppaana pääsin piipahtamaan Suomen Rooman Instituutin Villa Lanten edustalla lähes viikoittain. Opiskelujen loppuvaiheissa sain stipendin tieteelliselle kurssille ja asuin kolme kuukautta pääoven yläpuolella olevassa huoneessa. Jossa muuten kummitteli!

On vaikeaa kuvitella, että edellisestä Rooman matkastani on jo yli kymmenen vuotta. En ole käynyt siellä sen jälkeen, kun kävimme siellä ex-mieheni kanssa toukokuussa 2010. Niin se aika menee!

Kun palasin valokuvia katsellen kymmenen vuoden taakse, hoksasin saman ilmiön kuin kotona – kun paikka on tuttu, ei tule kuvia juuri otettua. Kaikkialta muualta kuvia kyllä löytyy, Herculaneumista, Caprilta, Sorrentosta ja niin edelleen, mutta kuvat Pompejista ja Roomasta kummittelevat vähyydellään. Siksi sukelsinkin YouTuben ihmeelliseen maailmaan – ja mitä löysinkään…

Piazza Navona on yöllä kauneimmillaan. Paikalla sijaitsi antiikin aikana keisari Domitianuksen stadion. Sen muoto näkyy edelleen aukiolla selvästi.

Antiikin Rooman tärkeimmät nähtävyydet vajaassa puolessa tunnissa

Voi pojat, miten paljon YouTubesta löytyy materiaalia hakusanoilla Rooma, Rome, antiikin Rooma ja ancient Rome! Kanava suorastaan pursuaa ihania matkavideoita – varsinkin englanniksi. Ihan uteliaisuuttani katsoin muutaman ja totesin, että yksi parhaista on amerikkalaisen matkakirjailijan Rick Steves’ Rome, joka johdattaa nopeasti ja asiantuntevasti Rooman tärkeimpiin nähtävyyksiin. Tiivis video on laadukkaasti tehty ja etenee sopivan nopeasti kohteesta toiseen.

Englanniksi tekstitetty video vie 25 minuutin aikana opastetulle kierrokselle muutamiin Rooman tärkeimpiin nähtävyyksiin, jotka ehtii nähdä pitkän viikonlopun aikana: Forum Romanumille, Capitoliumin upeiden museoiden parhaiden palojen äärelle, Colosseumille, Pantheoniin, Hadrianuksen mausoleumille, keisari Augustuksen muistomerkille, Via Appialle, katakombeihin, Akveduktipuistoon, Trajanuksen pylväälle, Lateraanikirkkoon, Vatikaaniin ja päivälliselle Rooman vanhaan keskustaan. 

Da Vinci koodi- sekä Enkelit ja demonit -elokuvista tuttu Castel St. Angelo eli Enkelten linnoitus oli rakennettu alun perin keisari Hadrianuksen mausolemiksi toisella vuosisadalla jKr.

Jos haluat saada ytimekkään johdannon viikonloppumatkalle antiikin Roomaan tai olet jo käynyt siellä ja haluat muistella kaupungin upeimpia nähtävyyksiä, käy katsomassa video tästä linkistä.  

Antiikin Rooma 3D ja hardcore-antiikin ystävän tärpit

Koska Rooman suosituimmat kohteet ovat useiden sinne suuntautuneiden matkojen, Villa Lantessa asumisen ja siellä matkaoppaana työskentelyn vuoksi minulle ennestään tuttuja, aloin seuraavaksi etsiä ennen ja jälkeen -videoita Roomasta. Sellaisia, missä on kuvattu, miltä rakennukset näyttivät kaksi tuhatta vuotta sitten.

Jos olet käynyt historiallisissa tunnetuissa kohteissa, muistat varmaan opaskirjat, joissa rauniokuvien päälle saattoi laittaa kalvon, jossa oli kökkö ennallistettu kuva rakennuksesta tai miljööstä sellaisena kuin se oli näyttänyt tai saattanut näyttää kaksituhatta vuotta sitten. Nykyään upeat 3D-videot hoitavat homman huomattavasti tyylikkäämmin ja viihdyttävämmin.

Jotkut temppelit ovat niin hyvin säilyneitä, että ennallistuskuvia ei tarvita. Tempio di Ercole Vincitore eli Voittoisan Herkuleen pyörötemppeli sijaitsee Tiberin rannalla Piazza della Bocca della Veritalla, missä on samanniminen keskiaikainen tunnelmallinen kirkko – ja sen eteisessä vanha kaivonkansi, joka puree valehtelijaa käteen!

Erilaisia Rooma 3D-mallinnusvideoitakin löytyy YouTubesta pilvin pimein, mutta osa on silkkaa höttöä tai tosi huonosti tehtyjä. Jos haluat saada hyvän kokonaiskuvan siitä, miltä antiin Rooma näytti kukoistuksensa aikana pari tuhatta vuotta sitten, alla oleva linkki vie Ancient Rome reconstructed -videoon. Se johdattaa vajaassa 34 minuutissa antiikin Rooman tärkeimpiin kohteisiin. Kohteet myös tekstitetty. Ancient Rome reconstructed -videoon pääset tästä linkistä.

Antiikin Rooman poliittisen elämän keskus Forum Romanum vaikuttaa aluetta tuntemattoman silmissä lähinnä vain kivikasojen täyttämältä aukiolta, jolla törröttää muutama pylväs. Tästä linkistä pääset seikkaperäiseen videoon, joka kuljettaa kymmenessä minuutissa Forumin alueen läpi ja antaa hyvän kuvan siitä, miltä alue näytti kukoistuksensa aikana.

Kaltaiseni hardcore-antiikin Rooman ystävä saattaa saada kiksejä noin 11 minututtia pitkästä antiikin ajan Colosseumin ympäristöä kuvaavasta ennallistamisvideoista, johon on kuvattu mm. jumalaksi korotetun Claudiuksen temppeli sekä Trajanuksen kylpylät, Ludus Magnus -kenttä ja Colosseumia kaksi tuhatta vuotta sitten ympäröineitä kujia. Katso video tästä.

Roomassa antiikin ajan jäänteisiin törmää kaikkialla. Kuvassa Marcelluksen teatteri, jonka yläpuolelle rakennettuun keskiaikaiseen osaan on tehty mm. asuntoja.

Jos olet joskus käynyt majesteettisten Caracallan kylpylöiden raunioissa tai olet menossa sinne, siitä tehty video on must – tai ota video puhelimella tai pädillä Roomaan ja rauniokierrokselle mukaan! Videolla pääset fiilistelemään roomalaisen rakennustaidon yhtä upeinta luomusta, jonka keisari Caracalla rakennutti vuonna 212 jKr.

Caracallan kylpyläkompleksi peitti arviolta 13 hehtaarin pinta-alan. Kylpylärakennus oli 228 metriä pitkä, 116 metriä leveä ja arviolta 38,5 metriä korkea. Sitä pystyi käyttämään noin 1 600 kylpijää kerralla, joskin osa viihdytti itseään ensin valtavalla urheilukentällä palestralla esimerkiksi painin merkeissä ja osa sivisti itseään kylpylän kirjastossa tai lepäsi muuten vain hulppean kompleksin varjoisilla pylväskäytävillä.

Rakennuksen seinät oli koristeltu mosaiikeilla, jotka sisälsivät aidonkokoisia kuvia urheilijoista sekä erilaisista merihirviöistä ja sankareista. Kylpylässä oli myös lukemattomia patsaita, joista suurin osa on viety turvaan museoihin, esimerkiksi Vatikaaniin. Videoon pääset tästä linkistä.

Pompeji herää eloon YouTube-videoissa

Jos haaveissasi on käydä Napolissa ja Pompejissa, Rick Steves’ Naples and Pompeii on hyvä johdanto aiheeseen. Rick Steves kertoo napakasti videolla alueen historiasta ja tämän päivän Napolista. Hän opastaa hillittyyn tyyliinsä tiiviisti Pompejin tärkeimpiin kohteisiin ja kertoo, miten siellä aikanaan elettiin. Bonuksena hän esittelee myös Napolin arkeologisessa museossa säilytettäviä Pompejin kaivauksilta löydettyjä aarteita. Katso video tästä.

Pompejissa voi olla kesällä todella kuumaa ja pölyistä. Nojatuolimatkalla voi tutustua muinaiseen kaupunkiin mukavasti Chiantia siemaillen.

Jos menet ensimmäistä kertaa Pompejiin, seitsemänminuuttinen, laadukas Panoview of Pompeii – rekonstruktiovideo kannattaa ottaa kännykällä tai pädillä mukaan. Vaikka parhaiten Pompejiin pääsee sisään osaavan oppaan johdolla, tämä video näyttää havainnollisesti, miltä kaupunki näytti ennen Vesuviuksen purkausta 79 jKr. Videoon pääset tästä linkistä.

Jos tykkäät Altair4 Multimedia Archeo3D Productionin antiikin maailmaa käsittelevistä videoista, löydät niitä lisää tästä linkistä.

Edellistä vieläkin tasokkaampi italiankielinen Pompeji uudelleenrakennettuna vie mielestäni parhaiten kahden tuhannen vuoden takaisen Pompejin tunnelmiin. Videon kesto on noin 18 minuuttia ja siitä löytyy upeita ennallistuskuvia alueesta ja temppeleistä: https://www.youtube.com/watch?v=W30UvakY5p4

Forumin kylpylät ovat yksi parhaiten säilyneitä rakennuksia Pompejissa.

Jos sinulla on paljon aikaa ja haluat tutustua tämän päivän Pompejiin perusteellisesti kotisohvalta käsin, 360 virtual 3D-kierros voi olla sinun juttusi. Siinä pääsee itse myös ohjailemaan videokameraa. Video on hyvin seikkaperäinen ja kestää lähes kaksi tuntia. Siinä ei ole selostusta ollenkaan, vaan taustalta kuuluu muiden raunioilla kävijöiden ja askelten ääniä: https://www.youtube.com/watch?v=d4flx14q5OE.

Myös alla olevan linkin tasokas noin kahdeksan minuutin mittainen Pompei then and now -video vie entistettyyn Pompejiin ja näyttää, millaista kaupungissa oli ennen Vesuviuksen purkausta. Videolla ei näytetä joka kohteesta, miltä siellä näyttää nyt, joten jos ei ole Pompejissa käynyt tai haluaa videosta opastusta missä haluaa käydä, video ei toimi opastustarkoituksessa.

Pompejin parhaiten säilyneissä taloissa pääsee antiikin ajan tunnelmaan. (Kuva: Pixabay)

Parhaiten video näyttää Pompejin torin eli Forumin alueen ennen ja nyt -tyyliin. Tässä, kuten parissa muussakin videossa, on videon alalaidassa juokseva sekuntikello. Ihmettelen kyllä, mitä virkaa sillä on… Katso video tästä linkistä.

Hienoja ennen ja jälkeen -kuvia näkee myös hieman hitaasti etenevässä reilun kahden minuutin mittaisessa Pompeii Before and After -videossa. Pääset videoon tästä linkistä.  

Vaikka nojatuolimatkailu onkin hyvä keino nähdä upeita paikkoja näin korona-aikana, mikään ei korvaa fiilistä paikan päällä. Varsinkin Roomassa silmä tarttuu ihaniin yksityiskohtiin; esimerkiksi uudehkon, vain parisadan vuoden ikäisen rakennuksen seinässä näkyviin antiikin ajan pylväisiin ja Pantheonin takaosassa yövalaistuksessa hohtaviin, upeasti veistettyihin marmorijäännöksin.

Pantheon, kuten Rooma yleensäkin, on mielestäni upeimmillaan yöllä. Pantheon oli päällystetty valmistuessaan pari tuhatta vuotta sitten marmorilla, josta on jäljellä jäänteitä rakennuksen takana

Tässä matkailuvinkit tällä kertaa. Seuraavassa blogissa jatkan nojatuolimatkailua Italiassa. Löysin eilen mm. Tivolista ja Herculaneumista upeita kuvia. Opastan mielelläni muitakin blogini kautta suosikkikohteisiini 😊. Kerro sinäkin kommenteissa vinkkisi omiin suosikkikohteisiisi Italiassa sekä parhaisiin matkaideoihin!

Jos haluat nojatuolimatkailla nykypäivässä ja tutustua vanhempiin matkablogeihini, niihin pääset tutustumaan tästä linkistä.

Pitäkäähän mieli korkealla ja itsenne terveenä – ja ennen kaikki noudatetaan kaikki koronaohjeita, jotta pääsemme pian reissuun!

Lue myös nämä:

10 Kommentit

 1. Tanja / Please Be Seated for Takeoff

  Rooma on kyllä niin ihana!
  En tiennytkään/muistanutkaan, että olet ollut oppaana siellä.

  Mä olen kiemurrellut ikävissäni jo pelkästään tämän vuoden matkojen peruunnuttua. Sinne vain on päästävä säännöllisesti. Nähtävyyksillä en ole viitsinyt kierrellä enää vuosikausiin, sen verran infernaalisiksi jonot niihin ovat muuttuneet.
  Siinäkin mielessä virtuaalimatkat ovat loistava idea. Keskityn reissuissa lähinnä syömiseen (töiden ohella) ja sitähän ei sentään voi tehdä virtuaalisesti.

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Moi Tanja,

   tiedän niin tunteen! Vieläkin harmittaa se peruuntunut Serbian matka… Olisi ollut mahtavaa tutustua kotimaahasi! Minäkään en ole jonottavaa tyyppiä, siksi Pariisin lomakin muutama vuosi takaperin meni Hop on Hop Off -bussissa aurinkoa ottaen ja kävellen. En jaksanut jonottaa Louvreen tai Eiffelin torniin. Ehkä joskus toiste ja huonommalla kelillä. Nautiskelen viinilasin äärellä ja tirkistelen paikallista elämänmenoa 🙂 Tai käyn pienemmissä museoissa ja ihailen arkkitehtuuria :).

   Vastaa
   • Tanja / Please Be Seated for Takeoff

    Ihan parhautta vain katsella, kävellä ja nautiskella! Toivotaan, että saataisiin jo pian järkättyä matka uudelleen. Ei tämä tilanne voi ikuisuuksia kestää!

    Vastaa
 2. Eila

  Sanos muuta! Kunhan kiireet helpottavat, sukellan itsekin matkablogien maailmaan tammikuuksi ihan urakalla. Myös kauttasi Serbiaan 🙂

  Vastaa
 3. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Itsellä tulee matkustettua tavanomaisesti lähinnä kaukokohteissa, mutta Rooma on poikkeus. Kerrassaan upea kohde, tykkään tosi paljon.

  Napoli ja Pompeiji kiinnostaisi myös kovasti.

  Vastaa
 4. Antti Savolainen

  Rooma on hyvä valinta! Itse kävin vaimon kanssa 15 vuotta sitten Roomassa. Niin se aika rientää. Nyt korona-aikana on kerennyt editoida tuon reissun jonkinlaiseen formaattiin. Tuloksena useampiosainen ”YouTube-dokkari”. Tässä eka osa reissusta (matka oli kyllä erittäin onnistunut tuosta metro-hiipparista huolimatta): https://youtu.be/r2tCrWhl0q4

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Hei Antti,
   kyllä täällä Roomassa on tällä hetkellä melko outoa, kun turistit puuttuvat katukuvasta. Museot ovat toistaiseksi auki, mutta moniin pitää ilmoittautua etukäteen. Viidentoista vuoden takaa erona on myös se, että monista aiemmin ilmaisista paikoista on tullut maksullisia, esim. Forum Romanum on nyt osa Colosseumin ja keisarifoorumien aluetta, johon maksaa sisälle, jopa Bocca della Verita -kaivonkansi on maksullinen nähtävyys! Tutustun YouTube-dokkariisi, kiitos linkistä!

   Vastaa
   • Antti Savolainen

    Kiitoksia päivityksestä. On varamsti muuttunut tosiaan muutenkin kuin pandemian takia, mutta onpas kaupalliseksi mennyt. Toisaalta kyllähän jo silloin puhuttiin saasteiden vaikutuksesta kohteisin, ja että tarvitsisi rahaa restaurointiin ja yläpitoon. Ja aina Italian hallituksella ei ollut mienekiintoa tähän. Jos pääsymaksuja enemmän, niin jospa raunioistakin pidettäisiin sitten paremmin huolta? Meillä ei tullut silloin käytyä Colosseumissa sisällä ja paljon jäi muutakin näkemättä. Kuumaa oli heinäkuussa. Kivet heitettiin kuitenkin Fontana di Treviin, joten täytyyhän meidän siellä vielä toistekin käydä 🙂

    Antiikin arkitehtuuri on kiehtonut minua jo paljon ennen meidän matkaa. Lukiossa tein historan kurssilla tutkielman samasta aiheesta.

    Vastaa
    • Antti Savolainen

     Tarkoitin siis tietenkin, että kolikot heitettiin (tavan mukaan). ei sentään kiviä.

     Vastaa
    • Eila Lokka

     Moikka Antti,

     vastaanpa näin kuukauden jälkeen vielä: aika paljon rakennustyömaita Roomassa näkyi maaliskuussa, mutta se, miten paljon siellä lopulta tehdään, selvinnee vasta koronapandemian jälkeen. Varasin keskikesälle taas liput Roomaan – saa nähdä, mitä siellä silloin pääsee näkemään! Ainakin ystäviä 🙂

     Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka olen?

Olen Eila Lokka, 48-vuotias viestintäalan yrittäjä, tarinankertoja ja televisiodokumenttialan opiskelija, joka etsii omaa polkuaan kohti unelmaelämää.

Minulle se tarkoittaa itseni näköistä elämää rauhallisine aamuineen, matkailua, paikkariippumatonta (digi)yrittäjyyttä, itsenäistä sisällöntuotantotyötä sekä käsikirjoittamista.

Blogissani kirjoitan matkastani kohti unelmaelämääni ja unelmamatkoistani samalla kun annan testattuja matkavinkkejä. Luen myös paljon elämäntaito-oppaita, testaan niiden toimivuutta arkielämässä ja jaan lukijoilleni toimivimpia niistä saatuja vinkkejä. Lue lisää

Pin It on Pinterest

Sivustomme käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close