Porrastreenit ja ulkoilumaastot Tampereella ja lähiseudulla – TOP 10:

mennessä | elo 29, 2021 | Elämänhallinta, Matkailu | 17 Kommentit

Porrastreenit ja ylämäkitreenit ovat korona-ajan uusi musta – ainakin minulle! Koska en uskalla mennä vielä kuntosalille ja jumppiin, porrastreenit ja ylämäkitreenit sekä pitkät metsälenkit ovat toimineet stressinpurkajina työpäivän jälkeen – ja joskus kesken työpäivänkin!

Olen sen verran helposti kyllästyvää sorttia, että en jaksa aina lenkkeille samoissa maisemissa. Niinpä vaihdan maisemaa joko autolla tai pyörällä jaksamisesta riippuen. Koska toivon saavani itsekin uusia vinkkejä porras- ja ylämäkitreeneihin, päätin jakaa muillekin Tampereesta ja ulkoliikunnasta tykkääville omat suosikkipaikkani.

Yhdestä olenkin jo tehnyt postauksen eli jos haluat tutustua Hervannan ulkoilumahdollisuuksiin – tai ainakin minun suosikkeihini, lue blogini Hervannan patikkareiteistä tästä linkistä.

Koska asun Lamminpäässä suosikkipaikkani on tietenkin kävelymatkan päässä sijaitsevat

1. Porrastreenit ja ylämäkitreenit Teivaalanharjun (Ylöjärvenharjun eli Soppeenharjun) ulkoilumaastoissa ja Teivon portaissa

Lamminpäästä pääsee Soppeenharjun poluille helposti joko Teivon raviradan vierestä Teivon portaiden kautta tai Lamminpään ja Vuorentaustan rajalla sijaitsevalta pieneltä parkkipaikalta.

Kun haluan ylämäkitreeniä, valitsen jälkimmäisen, sillä siitä on helppoa lähteä joko leveää polkua ylöspäin tai suoraan jotakin polkua pitkin mäkeä ylös harjulle. Maisemat ovat mahtavat, ja polkuja riittää moneen makuun. Jos intoa riittää, teen vielä porrastreenit harjun toisella puolella.

Suorin reitti Lamminpäästä Soppeenharjulle saa hyväkuntoisenkin hengästymään. Onneksi reittejä on useita, ettei ehdi kyllästyä!

Kun taas haluan porrastreeniä, pyöräilen tai ajan autolla Teivon portaisiin, jossa teen porrastreenit ja sen jälkeen lihaskuntoa Lamminpään Korven ulkoilumajan vieressä sijaitsevilla ulkokuntolaitteilla. Majalta löytyvät lisäksi Ylöjärven kaupungin ylläpitämät ilmaiset palvelut kuten grillikatos sekä naisten sekä miesten pukuhuoneet, suihkut ja vessat. Ulkoilumaja on auki joka päivä klo 8–21. Heinäkuussa maja on kiinni.

Ihana kanjonialue Soppeenharjulla. Kuva ei tee oikeutta!

Ylöjärven harjualue on noin kymmenen kilometriä pitkä, joten ulkoilumaastot ja houkuttelevat polut eivät aivan heti lopu. Harju ulottuu Tampereen rajalta Lamminpäästä aina Hämeenkyrön rajalle Pinsiöön. Valaistuja kuntoratoja on noin 20 kilometriä. Alueella on talvisin hiihtoreitti ja kesällä vaellusreitti. Näiden lisäksi alueelta löytyy myös lukemattomia valaisemattomia reittejä ja polkuja.

2. Pispala ja Pispalan portaat

Mielestäni Pispalasta löytyvät Suomen kauneimmat kaupunkimaisemat, onhan kaupunginosan sijainti korkealla harjulla kahden järven välissä aivan uniikki. Kauniiden maisemien lisäksi kävelijää ilahduttavat vanhat, persoonalliset talot ja lukemattomat portaat.

Tunnelmallisessa Pispalassa riittää kierreltävää pitkäksi aikaa, mutta jos haluaa kunnon treenin, kannattaa kiivetä huippu-urheilijoidenkin suosimat Pispalan portaat pari kertaa ylös ja alas. Pitkä nousu takaa porrastreenit vaativaankin makuun! Takaan, että hiki tulee ja happi loppuu!

Pispalan lumoa…

Pispalassahan portaita riittää muutenkin. Tunnetuimmat ja pisimmät edellä mainitut portaat lähtevät Hirvikadulta Tahmelasta (K-kaupan ja Pub Kujakollin kohdalta) Pyhäjärven puolelta ylös. Kannattaa ihailla portaiden yläpäässä hetki molempiin suuntiin avautuvia järvimaisemia ja suunnata tien yli toisille, Näsijärven puolelle laskeutuville uusille portaille.

Kun porrastreenit on tehty, voit huilata kävelemällä ja jatkaa harjua eteenpäin Pispalan näköalapaikalle. Sitten voikin valita reitin ihan oman maun mukaan upeita näköaloja ihaillen.

Oma suosikkini on jatkaa koulun jälkeen alaspäin kohti Hyhkyä, kääntyä jossain vaiheessa Pyhäjärveä kohti ja kiivetä takaisin harjulle Lauri Viita -museon vierestä – tai jatkaa siitä portaita alaspäin kohti Pyhäjärveä ja taas jostain portaista takaisin ylös. Vaihtoehtoja riittää!

Porrastreenit Pispalassa Näsijärven suuntaan.

3. Tahmela ja Hyhky

Tahmelassa parhaita mäkiä ja maisemia löytää Varalan mutkasta ja sen yläpuolelta rinteestä. Varsinkin Töyrästien mutkassa Varalan urheiluopiston yläpuolella on hieno näköalapaikka, josta on komeat näkymät Pispalaan ja Pyhäjärvelle.

Kannattaa myös piipahtaa upeat maisemat tarjoavissa Varalan portaissa samannimisen mutkan tuntumassa.
Ranta Varalan portaiden alapäässä saa huokailemaan ihastuksesta!

Tahmelassa on varsinkin rannan tuntumassa ihana kylämeininki. Tahmelan Huvila on 1800-luvun lopun huvilakaunotar, jossa toimii kesällä kahvila ja ympäri vuoden Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistyksen hallinnoima osallistava kulttuurikeskus.

Rantareitin varrelta löytyy myös kansalaistalo Kurpitsatalo, jossa toimii kesällä kahvila. Sen takana aukeavat Tahmelan kaupunkiviljelyalueen vuokrapalstat.

Pyörällä jatkan usein Hyhkyyn saakka, sillä sielläkin on kauniita puistossa kulkevia kävely- ja pyöräilyreittejä sekä hienoja vanhoja taloja. Kävellen Hyhkyssä saa eniten irti upeasta järvenrantareitistä, jolle ei jyrkkien portaiden vuoksi edes pyörällä pääse.

Jos kahvihammasta kolottaa, voi kesäaikaan Tahmelasta piipahtaa uittotunnelin kautta Uittotunnelin kahvilassa Näsijärven rannalla. Lähes 300 metriä pitkä Pispalan uittotunneli kulkee Hyhkyn, Ala-Pispalan ja Santalahden kaupunginosien ali. Se on valmistunut vuonna 1968.

Tunnelia piti alun perin käyttää puutavaran uittamiseen Näsijärvestä Pyhäjärveen. Siihen sitä ei kuitenkaan tarvittu, vaan se pysyi käyttämättömänä vuoteen 2013, jolloin sitä alettiin käyttää veneiden kuljetustunnelina sekä järviä yhdistävänä kävely- ja pyörätienä.

4. Porrastreenit ja kävelyretki Pyynikin upeissa maastoissa

Luonnonkaunis Pyynikin harju ei useimmiten esittelyjä kaipaa. Komea mäntymetsä ja Suomen upeimmat näköalapaikat tekevät Pyynikistä eittämättä yhden Pirkanmaan hienoimmista patikkakohteista.

Minun suosikkilenkkini lähtee minigolfradan kohdalta Koulukadulta portaita alas rantaan. Näsijärven rantaa pitkin kulkeva tunnelmallinen rantapolku on varsinkin auringonpaisteella valtavan kaunis paikka. Polku vie Pyynikin kesäteatterin kautta Pyynikin uimarannalle ja Jalkasaareen saakka.

Suosikkimaisemani Tampereella!

Jalkasaaresta lähden kipuamaan hotelli Rosendahlin vierestä mäkeä yli. Tien ylityksen jälkeen edessä kohoavat Pyynikin portaat, joissa pääsee treenaamisen makuun. Pyynikin porrastreenit eivät vertoja Pispalan portaille, mutta näissäkin portaissa lämmin tulee! Jos Näkötornin munkkikahvilaan ei ole kovin pahaa jonoa, saatan piipahtaa siellä maailman parhailla munkkikahveilla.

Munkkikahvilan funkkistyylisen ikkunan alapuolelta polku vie alaspäin. Vasemmanpuoleinen polku vie upealle näköalapaikalle, josta avautuu upea maisema yli Pyynikin rantamaiseman Pyhäjärven yli Viikinsaareen ja Pirkkalaan asti.

Näköalapaikalta kaunis ja hyväkuntoinen polku vie joko Varalan urheiluopistolle asti tai oikealle oikaisten alas ja taas ylös harjua. Polku kiertää näkötornin ja munkkikahvilan niiden takaa takaisin lähtöpaikkaan – tai mihin haluaakin mennä. Pyynikillä kaikki on lähellä!

5. Mustavuori

Mustavuoren laskettelurinne ja Bike Park ovat kesällä ja syksyllä mahtava paikka tehdä ylämäkitreeni ja ihailla upeita maisemia. Autolla tai pyörällä pääsee kätevästi kukkulan juurelle, ja rinteestä löytyi jokaiselle sopiva kohta nousta ylös.

Näkymät Mustavuoren huipulta ovat ehdottomasti kiipeämisen arvoiset!

6. Pikku-Ahveniston luontopolku

Pikku-Ahveniston luontopolku sijaitsee Pikku-Ahveniston järven rannalla Ylöjärven harjualueella. Tampereelta sinne pitää mennä autolla, sillä paikka sijaitsee aika syrjässä moottoritien takana.

Pikku-Ahvenisto on aika pieni paikka ja nopeasti kierretty, miksi se sopii myös lapsiperheille. Alueella sijaitsee järveä kiertävän puolentoista kilometrin mittaisen luontopolun lisäksi 1900-luvun alussa valmistunut 50 hengen juhlatalo. Polun varrella sijaitseva nuotiopaikka on kävijöiden vapaasti käytettävissä.

Pikku-Ahvenisto on ihana myös syksyllä. Muista ottaa makkarat ja sinapit mukaan!

7. Tohloppi

Monikaan ei tiedä, että Tohloppiharjun laella kulkee koko sen matkalta tosi kaunis polku, jota on hyvä myös juosta. Minun suosikkireittini lähtee Tampereen Sähkölaitoksen Päävoimalaitoksen vasemmalta puolelta (sinne pääsee Hotelli Haapalinnan kohdalta), josta lähtee jyrkkä ja kivikkoinen polku harjulle. Kun olen tasannut ylhäällä hengitystä, juoksen yleensä harjun koko pituudelta Lamminpään valoristeykseen saakka.

Jos minulla on aikaa, palaan Lamminpään valoristeyksestä Epilänkatua hieman takaisin päin ja käännyn vielä tenniskenttien kohdalta oikealle ja kierrän Tohloppijärven. Myös Pikku-Tohlopin takana on ihania pikkupolkuja.

Jos olen jättänyt pyörän voimalaitokselle, juoksen tai kävelen Tohlopinkatua Pispalan valtatielle tai kiipeän vanhan nahkatehtaan vierestä portaat ylös Soraharjunkadulle ja siitä polkua pitkin takaisin harjun päälle.

8. Kauppi-Niihaman ulkoilumaastot

Kun asuin Kalevassa, kävin keväisin, kesäisin ja syksyisin ainakin kerran viikossa Kaupissa juoksemassa tai kävelemässä. Valtavan isolla alueella on noin 32 kilometriä valaistuja reittejä ja niiden lisäksi vielä lukemattomia pieniä merkitsemättömiä polkuja. Maisemiltaan komeimmat reitit lähtevät UKK-instituutin läheltä kohti Näsijärven rantaa.

Kaupin urheilupuistoa ympäröivästä reitistöstä pääsee kiireettöminä päivinä helposti myös Niihaman ulkoilumajalle, josta alkaa kiva luontopolku. Polku reilut kolme kilometriä pitkä ja sen varrella on kymmenkunta rastia. Talvella kiva, helppo latu vie Kaupin urheilukeskukselta Niihamaan, jonka ulkoilumajalla on mukava juoda pullakahvit.

9. Kurikanmäen kuntoiluportaat Pirkkalassa

Ulkopaikkakuntalaiselle hieman vaikeasti löytyvät Kurikanmäen kuntoiluportaat ovat ihana paikka aurinkoisella säällä. Jään usein treenaamaan portaiden yläpäässä sijaitsevalle ulkokuntosalille ennen kuin jatkan alas ja läheisille kuntopoluille. Näköala portaiden yläpäästä on tosi hieno, Kurikanmäeltä näkee kauas! Myös omakotitaloalue portaiden ympärillä on kivaa kävelyseutua.

Kunnon treeni edessä! Kurikanportaat eivät ole yhtä jyrkät kuin Teivon tai Pispalan portaat, mutta kyllä näissäkin kivasti hengästyi!

10. Lappi ja Puu-Käpylä

Tältä alueelta ei löydy juurikaan vaativia portaita, mutta sitäkin kauniimpia vanhoja taloja (kyllä, myös puujugendtaloja!), viehättäviä katuja ja kujia sekä kaunis pieni ulkoilureitti Puu-Käpylän ja Paasikivenkadun välissä. Jos haluat pitemmälle lenkille, alueen päädystä oikealta pääsee kätevästi myös Kaupin maastoihin. Toinen vaihtoehto on kiertää kylpylän vierestä Lapinniemi. Komeita järvinäkymiä tarjolla!

Kauniit vanhat puutalot ovat Puu-Käpylän parasta antia Lapinniemessä.

 (PS. Blogiin lisätty 30.8. Hirvikatu sekä lisää kuvia ja tekstiä Varalasta.)

Lue lisää Tampereen ulkoilureiteistä tästä linkistä.

Lue lisää Ylöjärven ulkoilureiteistä tästä linkistä.

Mitkä ovat sinun suosikkiportaasi ja ulkoilureittisi Tampereella ja lähikunnissa?

Lue myös nämä:

17 Kommentit

 1. Lohkare

  Suomessa meillä on todella hienot mahdollisuudet liikuntaan ulkona. Harmi vain, kun kesä on niin lyhyt 🙂

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Niinpä! Onneksi monet paikat ovat upeita talvellakin! Monissa näissä esittelemissäni paikoissa kulkee talvella valaistu latu, ja tunnelma on esim. Soppeenharjulla runsaslumisina talvina jopa maaginen! Suosittelen myös kävelyä Pyhäjärven jäällä Rahola-keskusta-välillä. On upeat maisemaan Pispalaan jne.

   Vastaa
 2. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Nämä olivat suurin osa itselleni täysin vieraita paikkoja. Pyynikki ja Pispala pitkälti ainoat tutut enkä ainakaan useaan vuoteen ole niissä käynyt. On ollut pidemmän aikaa mielessä, että pitäisi maisemia käydä katsomassa, mutta ei ole jostain syystä tullut lähdettyä. Näköjään kivoja näkymiä olisi tarjolla Tampereen seudulla muuallakin!

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Moikka Mikko,

   Tampere on kuuluisa kulttuurinähtävyyksistään, Pispalasta ja hienosta keskustastaan, mutta kyllä niitä kauniita paikkoja löytyy yllättävän paljon! Jopa minulle tulee uusia eteen säännöllisesti, kun pyydän blogissa vinkkejä 🙂

   Vastaa
 3. Kohteena maailma / Rami

  Tähän kun lisää vielä Sorolan portaat Kangasalla, niin alkaa olemaan lähialueen porrastreenit paketissa 🙂 Kaiken kaikkiaan parasta porrastreeniä on lähteä juoksemaan Hirvikadun alapäästä kohti Pispalanharjun juoksua kevyttä hölkkää, ja odotella sitä hetkeä, kun on lopulta huipulla verenmaku suussa 😀 Joskus joukkueen kanssa lenkin jälkeen on vedetty tuo loppuun, ja siinä uudet innokkaimmat ja Tamperetta vähiten tuntevat ovat lähteneet loppua kohti liian lujaa…

  Itse tykkään muutenkin Pyynikin maastosta, joka on niin urheilijoille kuin kuntoilijoille huippupaikka treeneihin. Maastot ovat huikeat, niin kuin maisemat.

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Sorolan portaat ja lenkkimaastot ovat seuraavana listalla 🙂 Tampereella ja lähistöllä on upeita porras- ja ylämäkitreenipaikkoja, joista otan mielelläni vinkkejä vastaan!

   Vastaa
  • Jowi

   Pienemmän maineen Kalevan hautausmaan takana olevat portaat on oman porrasreenin go to kohde! Portaat etenee Järvensivun puolelle asti!

   Vastaa
   • Eila Lokka

    Hei Rami, ja kiitos vinkistä! Hyviä paikkoja putoilee siihen malliin lisää, että pitänee tehdä syksymmällä toinen postaus hienoista ulkoilumaastoista sekä porras- ja ylämäkitreeneistä Tampereella ja lähiseuduilla 🙂

    Vastaa
 4. Anne

  Hyviä kuntoilupaikkoja kauniissa maisemissa!

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Niin on, ja varmasti löytyy enemmänkin! Teen taas postauksen, kun saan lisää vinkkejä testattavaksi 🙂

   Vastaa
 5. FinInTirol

  Siinä on kyllä porras poikineen. Tuostahan pitäisi ottaa sellainen kesäkauden tavoite, jotta käy kipaisemassa jokaiset portaikot ylös ja alas 🙂

  Voisi olla myös liikuntapassi ja siihen leima jokaisesta läpikäydystä portaikosta. Tampereen kaupunki palkitsee jokaisen kaikki portaikot suorittaneet talvikauden kuntosalikortilla 🙂

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Hyvä idea! Nyt korona-aikana somessa on monenlaisia liikuntaryhmiä, joten miksipä ei myös porras- ja ylämäkitreeneille 🙂

   Vastaa
 6. Mari / kodinvaihtaja/

  Kaukajärvellä on ihanat lenkkimaastot. Järven kupeessa polku ja kesäisin kiska reitin varrella – onko tuttu sinulle? Portaita ei kyllä löydy

  Vastaa
  • Eila Lokka

   Moikka, kiitos vinkistä Mari! En ole käynyt eli lisään todo-listalle syksyä varten. Ei aina tarvitse kiivetä portaita – kauniit lenkkeilymaastot ilahduttavat aina :).

   Vastaa
 7. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Mukava tunnelmoida kotikaupungin maastoja ja maisemia. 🙂 Tampereella on paljon hyviä lenkkeilypaikkoja ja portaita urheiltavaksi. Pispala, Pyynikki ja Tahmela ovat omia suosikkejani ja Pispalassa asuessani näitä tuli kuljettua paljon. 🙂 Nyt on Pispalan mäet vaihtuneet Lissabonin mäkiin, mutta molemmista pidän yhtä lailla!

  Vastaa
 8. Anna K. - Kaukaa haettua

  Oi, Pyynikin harju oli mun lenkkeilyaluetta kun parikymmentä vuotta sitten asuin Tampereella. Tuo rantakuva toi paljon muistoja mieleen. Pyynikin tornissa kävin silloin tällöin munkkien vuoksi, ne oli kyllä tosi hyviä!
  Nämä muut kohteet mulle vieraampia.

  Vastaa
 9. I don´t speak Polish

  Suomessa on kyllä ihan mahtavia porrastreenipaikkoja! Täältä Espanjan Aurinkorannikolta en ole löytänyt yhtä hyviä porraspaikkoja, mutta vuoren rinteitä mäkitreeniin kyllä löytyy! 🙂

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuka olen?

Olen Eila Lokka, 48-vuotias viestintäalan yrittäjä, tarinankertoja ja televisiodokumenttialan opiskelija, joka etsii omaa polkuaan kohti unelmaelämää.

Minulle se tarkoittaa itseni näköistä elämää rauhallisine aamuineen, matkailua, paikkariippumatonta (digi)yrittäjyyttä, itsenäistä sisällöntuotantotyötä sekä käsikirjoittamista.

Blogissani kirjoitan matkastani kohti unelmaelämääni ja unelmamatkoistani samalla kun annan testattuja matkavinkkejä. Luen myös paljon elämäntaito-oppaita, testaan niiden toimivuutta arkielämässä ja jaan lukijoilleni toimivimpia niistä saatuja vinkkejä. Lue lisää

Pin It on Pinterest

Sivustomme käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön sekä tietosuojakäytäntömme. Lisätietoja

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close